Staalwol voor meubelrestauratie
16 Apr

Staalwol voor meubelrestauratie

Door: George Bekeken: 13753 Reacties: 0

Staalwol wordt geleverd in 9 gradaties, elke gradatie heeft zijn eigen toepassingen. Staalwol wordt op vele manieren gebruikt, bijvoorbeeld voor het reinigen van glas, roest verwijderen, krassen verwijderen van metaal en ongediertebestrijding. In sommige situaties wordt staalwol gebruikt om vuur aan te maken, omdat het gemakkelijk brandt - zelfs als het nat is.

Bij meubelrestauratie wordt staalwol gebruikt om vuil en verfresten te verwijderen, te schuren, te polijsten en af te werken.

Staalwol gradaties bij meubelrestauratie

Staalwol is er in verschillende gradaties. Het is erg belangrijk om de juiste soort en grofheid te gebruiken voor specifieke projecten, omdat het gebruik van de verkeerde gradatie schade kan veroorzaken of een ongewenst resultaat kan opleveren. Met de juiste soort staalwol behaalt u absoluut een professioneel resultaat.

Staalwol gradatie 4

Dit is de meest grove staalwol. Hiermee kunnen oude hardnekkige verflagen, olievlekken, kalkvlekken en watervlekken snel worden verwijderd. Ook kan staalwol 4 worden gebruikt voor het verwijderen van oude afwerklagen.

Staalwol gradatie 3

Ook deze vrij grove staalwol kan worden gebruikt om verfresten e.d. te verwijderen. Daarnaast kunt u met staalwol 3 uitstekend gegrond hout schuren, waarbij de natuurlijke structuur van het houtoppervlak benadrukt wordt.

Staalwol gradatie 2

Met staalwol 2 verwijdert u was en vuil van houten oppervlakken. Daarnaast wordt deze middelgrove staalwolsoort ook gebruikt om krassen in metalen zoals koper te verwijderen. 

Staalwol gradatie 1

Middelfijne staalwol 1 wordt gebruikt om houten oppervlakken die voorzien zijn van primer of grondverf vóór het aflakken te schuren/polijsten. Deze gradatie staalwol kan uitstekend in combinatie met lakverwijderaar worden gebruikt voor het verwijderen van vernis en lak van antieke meubelen.

Staalwol gradatie 0

Deze middelfijne staalwol 0 is uitermate geschikt voor het verwijderen van oxidatie op koper en om oude afwerklagen te verwijderen. Ook staalwol 0 is geschikt om te gebruiken in combinatie met chemicaliën.

Staalwol gradatie 00

Deze staalwolgradatie wordt 'fijn' genoemd. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met lijnolie om een ​​hoogglansafwerking te produceren. Staalwol 00 middel is ook uitermate geschikt om glas, spiegels en andere glazen oppervlakken te reinigen.

Staalwol gradatie 000

Deze fijne staalwol 000 kan worden gebruikt om vlekken van hout te verwijderen (schuren). Het wordt ook vaak gebruikt om verschillende soorten metalen te polijsten en als schuurmiddel dat kan worden gebruikt tussen meerdere afwerkingslagen.​

Staalwol gradatie 0000

Fijne staalwol 0000 wordt gebruikt voor het reinigen, slijpen en polijsten van metaal en om in de was gezet of geolied hout te polijsten en watervlekken van gewaxt hout te verwijderen. Tevens kun je met staalwol 0000 glanzende houten oppervlakken matteren. Dit is veelal de fijnste staalwolsoort die bij meubelrestauratie wordt gebruikt. 

Staalwol en meubelrestauratie van eikenhouten meubels

Eikenhout is een veelgebruikte houtsoort die wordt gebruikt voor het maken van meubels. De ijzergehaltes in reguliere staalwol kunnen reageren met de chemische verbindingen die in eikenhout voorkomen. Wanneer een chemische reactie plaatsvindt, zullen er donkere vlekken op het hout verschijnen. 
Bij het restaureren van eikenhouten meubelen moet dus staalwol van RVS worden gebruikt.

Gerelateerde artikelen