20 briljante toepassingen van staalwol
17 Sep

20 briljante toepassingen van staalwol

Door: George Bekeken: 40752 Reacties: 0

Waarschijnlijk kent u staalwol van de schuursponsjes met zeep voor het schoonmaken van potten en pannen. Wat u misschien niet weet is dat standaard staalwol, de soort zonder zeep, voor vele andere nuttige doeleinden in uw huis kan worden gebruikt. Wij blijven ons verbazen over de veelzijdigheid van dit materiaal.

1. Scharen slijpen

Het lijkt misschien vreemd, maar het gebruik van uw schaar om staalwol 00 te knippen maakt de schaar scherp! Een hele botte schaar zult u er niet mee scherp krijgen maar een paar knipjes door de staalwol zal de snijkanten van je schaar wel scherper maken.

2. Houd tuingereedschap in vorm

Op een gegeven moment ontwikkelt elk metalen tuingereedschap roest. Gelukkig blinkt staalwol uit in het verwijderen van oppervlakteroest. Pak gewoon een propje staalwol 000 en begin met het polijsten van uw tuingereedschap. Ze zien er in een mum van tijd als nieuw uit! In combinatie met Autosol Metal Polish gaat het nog sneller en brengt u gelijk een beschermlaagje aan.

3. Verouder hout sneller

Als u hout wilt verouderen, gebruik dan een mengsel van staalwol en azijn als beits. De bruin-grijze vloeistof geeft een grijze kleur, wanneer deze op nieuw hout wordt aangebracht. Het is een veel snellere manier om deze veelgevraagde look te creëren dan je hout een paar jaar buiten te laten staan. Bovendien is deze methode niet giftig.

4. Maak pannen en metalen kookgerei schoon

Voor hardnekkige kookvlekken op stalen kookgerei is staalwol de oplossing. Laat potten en pannen weken en gebruik dan een staalwol pannenspons of schuurspons om zelfs de meest aangekoekte vlekken te verwijderen.

5. Maak de oven schoon

Voor verbrand voedsel dat aan de bodem van uw oven vastzit, is staalwol een veel beter alternatief dan ovenreinigingsmiddelen. Gebruik na de zelfreinigingscyclus van uw oven een stukje staalwol om het verbrande vuil te verwijderen en uw oven als nieuw te laten glanzen.

6. Maak een vuurtje

Vuurtje stoken, maar geen lucifers? Wat staalwol en een 9-volt batterij maken vuur. Raak de positieve en negatieve polen van de batterij aan op de staalwol en deze begint te gloeien en te smelten. Voeg wat aanmaakhout toe, blaas een beetje en je hebt het begin van een vuurtje.

7. Bevestig een losse schroef

Dit is een oude timmermanstruc. Als je een te groot schroefgat hebt, wikkel dan een beetje staalwol om de schroef voordat je hem er weer indraaid. Het geeft net genoeg wrijving om de schroef stevig op zijn plaats te houden en neemt minder tijd in beslag dan om het gat te vullen en opnieuw te boren.

8. Muizen en ratten weren

Heeft u last van muizen in huis? Kijk waar de muizen of ratten het huis binnenkomen en dicht deze met een propje staalwol. Het is goedkoop en muizen en ratten knagen er niet doorheen. Gebruik wel altijd RVS staalwol tegen muizen en ratten want normale staalwol zal gaan roesten en kan dan lelijke roestvlekken geven.

9. Een wegwerp afvoerzeef

Voorkom een verstopte afvoer! Voordat u de hond zijn volgende bad geeft, gebruik een propje staalwol om de afvoer te blokkeren. Er blijft genoeg ruimte om water door te laten, maar de vervelende haren en smurrie raken verstrikt in de staalwol en gaan niet door de afvoer heen. Gooi de staalwol na afloop gewoon in de prullenbak.

10. Maak de autoruit schoon

Het klinkt gek, maar met staalwol 0000 krijgt u de autoruiten weer brandschoon! Zelfs zeer hardnekkig vuil en watervlekken wordt door de staalwol verwijderd. Gehard autoglas is harder dan staalwol, dus het zal niet krassen.

11. Prepareer hout voor schilderen of beitsen

Kunt u niet wachten om het vers geschuurde hout van een nieuwe vernislaag te voorzien? Nou, wacht heel even! Gebruik een stuk staalwol 0000 voordat u de laklaag aanbrengt. Hiermee haalt u het schuurstof uit de porien en worden de oppervlaktevezels glad gemaakt.

Als u hiermee klaar bent pak dan een een Swiffer doekje (te koop in de supermarkt) en gebruik deze om eventuele vlekken van stof of staalwol weg te vegen. U heeft nu  een schoon oppervlak voor een perfect resultaat voor lakken op terpentine basis (niet op basis van water).

12. Reinig verroest gereedschap

Oud gereedschap heeft vaak een verroest oppervlak. Staalwol blinkt uit in het verwijderen van oppervlakteroest. Pak een propje staalwol en begin met het polijsten van uw gereedschap. Ze zien er in een mum van tijd als nieuw uit! In combinatie met Autosol Metal Polish gaat het nog sneller en brengt u gelijk een beschermlaagje aan.

13. Messing poetsen

Verweerd messing is weer glanzend te krijgen met staalwol. Gebruik altijd een fijne gradatie en nooit grover dan 00 om krassen te voorkomen. Wij adviseren staalwol 0000 in combinatie met Autosol Metal Polish. Dit zorgt ervoor dat het messing poetsen nog sneller gaat  en brengt een beschermende laag aan.

14. Verwijder schuurplekken op vloeren

Donkere schoenen op vinyl- en houtenvloeren kunnen leiden tot schuursporen. Dit is geen probleem als u een paar keer schrobt met wat staalwol. De schaafplekken zijn dan zo weg. Zorg dus dat u wat staalwol toevoegt aan uw schoonmaakmiddelen.

15. Laat banden er als nieuw uitzien

Heeft u de auto gewassen, maar zien de banden er nog steeds vies uit? Breng WD-40 spray aan op wat superfijne staalwol 0000 en schrob vervolgens de band. Het werkt op zowel zwarte banden als banden met witte flanken.

16. Maak de luchtinlaat- en uitlaatpijpen ontoegankelijk voor knaagdieren

Wanneer u uw voertuig voor de winter gaat stallen, is het een goed idee om ze te beschermen tegen knaagdieren. De uitlaat en luchtinlaten zijn favoriet bij muizen, ratten en steenmarters. Houd ze buiten door een plasticzakje met staalwol te vullen en het zakje vervolgens in de luchtinlaat en de uitlaatpijpen te duwen. Het zakje houdt de staalwoldraden uit de motor. Gebruik felgekleurd waarschuwingstape als geheugensteuntje om de staalwol in het voorjaar weer te verwijderen.

17. Verwijder krijt van behang

Als uw kleine Picasso geïnspireerd was om een meesterwerk te maken op het behang, wanhoop dan niet. Gebruik dan een stuk vochtige staalwol en water om het behang (zeer) voorzichtig schoonmaken. Zorg ervoor dat u het oppervlak voorzichtig in één richting schoonmaakt. Zorg ervoor dat u het eerst op een onopvallende plek uitprobeert. Helaas werkt dit niet met stiften.

18. Laat de fiets weer glanzen

Ook uw fiets wordt vies en er kan roest ontstaan op stalen en chromen onderdelen. Staalwol blinkt uit in het verwijderen van oppervlakteroest. Pak een propje staalwol 000 of 0000 en begin met het polijsten van het betreffende onderdeel aan de fiets. In combinatie met Autosol Metal Polish gaat het nog sneller en brengt u gelijk een beschermlaagje aan.

19. Reinig de barbecue

Na een heerlijke BBQ is het vervelendste klusje toch het schoonmaken van de barbecue. Gebruik een staalwol zeeppad voor het krachtig reinigen van aangekoekt vuil op grills, bakplaten, roosters en tangen. 

20. Fris uw sneakers op

Maak de zijkanten van je sportschoenen schoon met een beetje fijne staalwol 00, een beetje water en wat elleboogvet. Laat ze drogen en ze zijn weer als nieuw.

Staalwol is een veelzijdig en goedkoop product, en u zult er waarschijnlijk nog meer toepassingen voor vinden in uw huis en tuin. Kent u nog andere toepassingen voor staalwol? Stuur ons een bericht. We zijn erg benieuwd.

Bekijk alle staalwol

Gerelateerde artikelen